Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlk polární

31. 10. 2009

Vlk polární

Nádherný polární vlk žije v tichých a pustých dálavách polárních prostorů,tam,kde je pět měsíců v roce země ponořena do tmy.Aby pro sebe našel obživu,loví všechna jiná zvířata.

Vlk polární přežívá celé roky v teplotě pod bodem mrazu,celé měsíce v temnotě a dlouhé týdny bez potravy.Žije v jedné z mála oblastí na Zemi,kde je naprosto bezpečný před člověkem.

Vlk polární žije v nejméně pohostinné oblasti Země.V dubnu stoupá teplota vzduchu je vyjímečně nad mínus 30°C,přes ledová pole stále vane ledový vítr o teplotě až mínus 100°C.Zem zůstává,až na několik centimetrů,trvale zmrzlá a mohou zde vegetovat jen rostliny s plochými kořeny.Přední končetiny vlka jsou opatřeny pětiprstými tlapkami;protože je však palec vysoko,jsou na stopě zřetelně vidět pouze čtyři prsty.Zadní běhny jsou jen čtyřprsté,mají podobný tvar jako přední,ale jsou o poznání kratší a užší.

Tělo

Délka:hlava a tělo 100-150 cm.

Výška(v kohoutku):65-80 cm.

Hmotnost:samec až 80 kg.samice méně

ROZMNOŽOVÁNÍ

Pohlavní dospělost:samec ve 3 letech,samice ve 2 letech

Doba říje:březen

Doba břězosti:61-63 dnů.

Počet mláďat:4-5 mláďat

ZPŮSOB ŽIVOTA

Chování:žije ve smečkách až o 30 kusech,běžně však 7-10.

Hlasový projev:vytí

Potrava:zajíc sněžný,pižmoň,karibu,lumík

Délka života:asi 7 let

Výskytuje se:

V celé Arktidě,s vyjímkou velkých souvislých ploch a ledových ker.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zhotovil

(jakub hosch, 7. 3. 2011 15:29)

nevim kde se nebo něco zhotovil